Menü
Oltárdíszek

Oltárdíszek

Ha a temetői szertartást templomi gyászmise is megelőzi, az oltár virágokkal történő feldíszítésére is van lehetőség. Ez erre a célra készített oltárdíszek természetesen visszafogottak és kis méretűek, hiszen céljuk csupán jelezni a mise különleges mivoltát.

Az oltárdíszek ennek megfelelően nem akkorák, mint a hagyományos fenyőkoszorúk és nem is szokás őket örökzöldekből elkészíteni. Jellegükben inkább csokrokhoz, illetve virágtálakhoz hasonlítanak, de helyezhetők akár vázába is.

Többnyire vegyes virágokból készítik őket, melyeket tűzőhabba (oázisba) szúrnak. A virágok mellett fontos szerepet kapnak természetesen a zöldek is. Alakjukat tekintve az oltárdíszek lehetnek állók, gömb alakúak, az oltárról leomlók, , nyújtottak vagy asszimetrikusak is. Mivel az oltárdísz sem drótot, sem fenyőt nem tartalmaz, nem tesz kárt a templomi oltárban, sem a padlóban, így biztonságosan kihelyezhető a mise idejére.

Szépségét sokáig megőrzi, hiszen tartós virágkészítményről van szó. Méretét tekintve is a változatosság jellemző oltárdíszekre, hiszen a 30 cm-es daraboktól akár az 1 m-t meghaladó méretben is rendelhetők. Az oltárdísz legalább 10 szál virágot tartalmaz, de méretétől függően általában ennél több virágból készítik el. Az oltárdíszek rendelése nem kizárólag gyászmisére történhet. Sokan választják ezt a megoldást az elhunyt halálának évfordulójára történő megemlékezésre is.