Menü
A koporsódísz szerepe

A koporsódísz szerepe

A legszűkebb család által készíttetett álló koszorú mellett a koporsódísz a temetés legfontosabb virágkészítménye. Közvetlenül a koporsóra kerül, így az egész szertartás alatt látható, központi helyet foglal el. Emiatt igen nagy fontossággal bír a megtervezése és összeállítása.

A koporsódíszt minden esetben nemes virágok alkotják. Ez azért lényeges, mert egyrészt a koporsódíszre szegeződik a gyászolók tekintete az egész szertartás alatt, másrészt, mert ezek a virágok lesznek legközelebb az elhunythoz és kísérik őt a sírba. Jellemzően a család által készíttetett, legnagyobb méretű koszorúval azonos virágokból állítják össze, de személyesebbé tehető az elhunyt kedvenc virágaival.

A koporsódísz hagyományosan fenyő alapra készül, hosszúkás formában, ami illeszkedik a koporsó alakjához. Létezik modernebb változata is, melyet fenyő nélkül, karcsúbb formában kötnek, ez lehet akár leomló is. Rögzítését egyre inkább öntapadós technikával oldják meg. Ez biztonságosabb, hiszen a koporsó mozgatásakor sem tud a dísz elcsúszni, leesni. Méretét tekintve a koporsódísz 50-100 cm-es, de lehet ettől nagyobb is, hogy a koporsó egészét befedje.

Koporsódísz készíttetésére nem csak zárt, de félig vagy teljesen nyitott koporsós temetés esetén is van lehetőség. Ilyenkor a virágot az elhunyt kezében vagy ruháján helyezik el. A szertartás végén, a koporsó sírba történő leeresztésekor a virágdísz is a földbe kerül. Ilyenkor előtérbe lép másik hasznos funkciója, mellyel a temetés egyik leginkább fájdalmas pillanatát enyhíti, rögfogóként tompítja a koporsóra zuhanó föld hangját.