Menü
Koszorúk és sírcsokrok temetésre

Koszorúk és sírcsokrok temetésre

A koszorú megemlékezésünk, végső búcsúnk jelképe. Nem mindegy, milyet választunk, különös tekintettel a koszorú formájára, méretére, a benne foglalt virágok színére, fajtájára nézve. Sokféle szempont alapján kell meghoznunk döntésünket, hogy a leginkább méltó módon kísérhessük utolsó útjára elhunyt szerettünket. Az elhunyttal való rokonsági fokunk határozza meg elsősorban, hogy koszorút vagy sírcsokrot válasszunk-e. Amennyiben közeli hozzátartozóról van szó, a koszorú rendelése a megfelelő lépés.

Kegyeleti koszorúk

Több fajtája létezik, a legközelebbi családtagok számára az álló koszorú javasolt. Ez a fajta koszorú döntött alappal rendelkezik, hogy szemből is jól látható legyen. Fenyőágakból készül, így heteken, akár hónapokon át is tartós marad. Virágok tekintetében bőséges a koszorú befogadóképessége, akár 100 szállal is díszíthető. A fekvő koszorút távolabbi rokonok készíttetik. Mivel ennek mérete minden esetben kisebb az álló koszorúnál, elkerülhető, hogy a távolabbi családtagok nagyobb koszorút vigyenek a szertartásra, mint maguk a közvetlen családtagok. Másik, hazánkban is egyre inkább elterjedt fajta a görög koszorú, melynek fő jellegzetessége, hogy középen üres, a fenyágakat csak körben helyezik el. Mivel számos különböző módon elkészíthető, a temetési koszorúk között különleges helyet foglal el. Hajós temetésre szokás úszókoszorút készíttetni, mely teljesen lebomló anyagból készül és az urnával együtt a vízbe kerül.

Sírcsokrok

Távolabbi hozzátartozóknak vagy ismerősöknek ajánlott sírcsokrot rendelni a temetésre. A sírcsokor váz nélküli és kisebb, mint a koszorúk, de hasonlóképpen fenyő alapra készül. Általában 10-13 szál virág kerül bele mérettől függően. Sírcsokrot nem csak a temetésre, de az elhunyt születésnapjáról, házassági évfordulójáról, halálának évfordulójáról való megemlékezésképpen később is szokás kivinni a sírra. Sírkő készítés és felújítás: sirko.eu