Menü
Mekkora koszorút rendeljek?

Mekkora koszorút rendeljek?

Mikor a temetés időpontja kitűzésre kerül, a legközelebbi hozzátartozók és a távolabbi rokonok, barátok, munkatársak egyaránt a koszorú rendeléssel készülnek a szertartásra. Ilyenkor mindenkiben felmerül a kérdés, hogy vajon mekkora koszorút illik rendelni, illetve jó megoldás-e, ha koszorú helyett sírcsokrot készíttetünk a temetésre. Ha azon szerencsések közé tartozunk, akiknek a koszorú rendelésben nincs gyakorlatuk, könnyen elbizonytalanodhatunk a temetési szertartás etikettjét illetően.

Senki sem szeretne túl kicsi vagy éppen túlzottan nagy méretű koszorút, a megfelelő méret kiválasztásához éppen ezért nem árt egy kis segítség. Hogy mekkora koszorút illik készíttetnünk a temetésre, azt mindenekelőtt az határozza meg, hogy az elhunyt közeli családtagunk, távolabbi rokonunk, barátunk vagy ismerősünk volt-e. Az álló koszorúk a legnagyobb méretűek - akár 1,5 m átmérőjűek is lehetnek -, így ezeket értelemszerűen a közvetlen családtagok készíttetik.

A távolabbi rokonok a hagyományok szerint az eggyel kisebb méret kategóriába eső fekvő koszorút rendelik, melyek legfeljebb 80-100 cm-esek, ennek megfelelően kevesebb virágszálat is tartalmaznak. A kínálat álló és fekvő koszorúkból egyaránt igen változatos, így már csak egyéni elképzeléseink befolyásolják, hogy milyen megjelenésű koszorút választunk közülük. A sírcsokor rendelése azoknak ajánlott, akik részéről a koszorú eltúlzott lenne, mert csak távolabbi ismerősei voltak az elhunytnak.

A sírcsokor ugyan méretében jóval kisebb egy koszorúnál - 40-50 cm-es, 10-20 szál virágot tartalmaz -, de öröközöldjeivel és gyásszalagjával méltó virágdísz a kegyelet lerovására. Aki a temetésen valamilyen okból nem tud részt venni, annak is illendő részvétét virággal kifejezni a gyászoló család felé. Ezt a célt szolgálják a gyászcsokrok vagy részvét csokrok, melyeket a család címére kézbesítenek, az illem szerint részvétet kifejező kísérőkártyával.